Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Internationell oro: Ett hot mot universiteten

På Education Internationals världskonferens för högre utbildning och forskning fanns en oro för att moocar kan utgöra ett hot mot universiteten. I länder med högre utbildning som kostar pengar eller saknar kvalitetssäkring kan moocar slå ut campusundervisning.

13 december, 2014
Universitetsläraren

SULF:s chefsutredare Karin Åmossa berättar att synen på moocar skiljer sig mycket åt i olika delar av världen.
– För länder där högre utbildning är gratis och där man har bra kvalitetssäkring är moocar ingen stor sak. Det är som i Sverige, vi diskuterar det, vi tycker att det kan vara ett spännande sätt att nå nya studenter eller att använda som ett komplement i undervisningen, säger hon.
Men i andra delar av världen, som till exempel i USA och Afrika, möts vi av ett helt annat perspektiv.
– I USA finns farhågor från fackligt håll att man på vissa universitet ska använda moocar som en quick fix för att reducera kostnader. Online-undervisning får inget statligt stöd i USA och då blir det en kommersialisering eftersom mooc­arna till stor del administreras av privata företag. Så man ser moocar också som ett hot om ökad privatisering.
I Afrika finns det också en oro. I fattiga länder utan kvalitetssäkring av högre utbildning befarar man att moocar kan slå ut lokala universitet.
– Moocar kan bli ett sätt för regeringar att skapa utbildning på papperet utan att ge de resurser som krävs för att studenter ska få en bra utbildning.

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023