Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Fristående finansiär fyller femtio

En forskningsfinansiär måste vara lyhörd för förändringar i omgivning och omvärld, men det är också viktigt att vara lite lagom lomhörd och inte bara redlöst ställa sig till händelsernas förfogande. Det skulle, enligt Nils-Erik Svensson, vd för Riksbanken Jubileumsfond mellan 1973 och 1992, vara ledstjärnan för stiftelsen vars ändamål är att ”främja och understödja humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning”.

13 december, 2014
Universitetsläraren

Verksamheten i Riksbankens Jubileumsfond initierades för femtio år sedan, i ett framstegsoptimistiskt 1960-tal.
Under sina fem decennier har stiftelsen etablerats som fristående aktör, numera mån om att inte ses som hjälpgumma till ett underfinansierat forskningssystem.
– Vi försöker särskilja oss från forskningsråden, men har inte lyckats helt, säger Göran Blomqvist, tidigare förbundsdirektör för SULF och sedan 2007 RJ:s vd.
– Och om vi skulle dra in våra treåriga stöd – det som gör oss mest lika forskningsråden – så skulle det bli kris, för forskning och forskare, eftersom bas­finansieringen är så dålig.

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023