6 000…
… personer kom till Gutavallen i Visby på kvällen 1 juli för att lyssna på komikern Özz Nûjens specialversion av sin föreställning "Statsministern".
Därmed lockade showen fler åskådare än vad någon av partiledarna lyckades med i Almedalen under årets politikervecka, enligt Region Gotland.
Föreställningen ägde rum samtidigt som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade i Almedalen inför 2 600 åhörare.
De fackliga organisationerna Saco, LO och TCO stöttade Özz Nûjens gratisföreställning och uppmanade alla sina medlemmar att gå dit, bland annat via hashtagen #facketmotrasism i sociala medier.
Det som har gjorts i Sverige är flugsmuts!
Marianne Stenius, styrelseordförande för Åbo Akademi beskriver Sveriges steg mot autonomi för högskolor och universitet. På ett seminarium arrangerat av Kungl. Vetenskapsakademien den 30 juni i Almedalen klargjorde hon att Finlands universitetsreform som genomfördes 2010 har inneburit att universiteten både har frihet och tvång att förändras. Till följd av reformen har nu Finlands lärosäten fler tillsvidareanställda än tidigare och även planeringshorisonten har förlängts, enligt Marianne Stenius.
Mittuniversitetet utsett till årets sommaruniversitet
Mittuniversitetet har fått utmärkelsen årets sommaruniversitet 2014.
– Mittuniversitetet tar in flest sommarstudenter i hela Sverige, och har ett bra och seriöst kursutbud, säger Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd, som står bakom utmärkelsen.
Enligt motiveringen är Mittuniversitetet är ett av få lärosäten som står emot trenden att skära ned på antalet sommarstudieplatser. I år tog man in 7 175 sommarstudenter, vilket innebär en ökning med 45 procent från förra sommaren.
Utmärkelsen Årets sommaruniversitet, som i år delades ut för första gången, tar sikte på vilket universitet som på bästa sätt stödjer tanken att ge studenter möjlighet till en meningsfull sysselsättning året om, skriver Saco Studentråd i ett pressmeddelande.
75 700 …
personer var totalt anställda vid landets universitet och högskolor under 2013. Det är det högsta antalet någonsin. 28 500 av dessa var forskande och undervisande personal. De senaste tio åren är det främst kvinnliga lektorer som har ökat i antal, med över 80 procent, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet och SCB.
Källa: UKÄ
Ny svensk reaktor utreds av VR
KTH, Chalmers och Uppsala universitet tog redan 2012 initiativ till att bygga en ny forskningsreaktor, sannolikt med placering vid Oskarshamns kärnkraftverk.
Först nu har regeringen valt att utreda frågan och utbildningsminister Jan Björklund säger till Dagens Industri att han är mycket positivt inställd till förslaget.
Utredningen görs nu av Vetenskapsrådet som den 1 oktober ska svara den då nyvalda regeringen.
Reaktorn är en så kallad snabbreaktor av världsunik typ som är tänkt att utnyttja kärnbränslet 100 gånger mer effektivt än dagens reaktorer. Forskare tror också att den nya tekniken helt kan förhindra härdsmältor.
– Det är en mycket stor forskningssatsning där Sverige snart skulle bli en av de världsledande nationerna på det här området, säger Jan Björklund till DI.
Kostnaden för den nya reaktorn beräknas till 1,5 miljarder kronor.
USA dominerar Shanghairankning
Årets upplaga av universitetsrankningen som årligen görs av världsklassuniversitetscentret vid Jiaotonguniversitetet i Shanghai domineras fullständigt av USA. Amerikanska lärosäten lägger beslag på 16 av de 18 översta platserna. Överst på listan ligger Harvard.
Svenska lärosäten på topp 100- listan är Karolinska institutet, plats 47, Uppsala universitet, 60 och Stockholms universitet, 78. Högst rankade nordiska lärosäte är Köpenhamns universitet på plats 39.