Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Elva världsrekord av akademiskt intresse

När man talar om världsrekord handlar det oftast om sportsliga bedrifter – om det inte gäller förvuxna grönsaker, minimala hundar eller enorma samlingar av badankor, förstås. Men även inom universitetsvärlden finns gott om svårslagna noteringar. Vi listar de mest läsvärda akademiska rekorden.

1 mars, 2014
Universitetsläraren

Först…
De flesta forskare är överens om att det första organiserade ”universitetet” var Nalanda (bilden), grundat i Indien 427 e. Kr. (i hård konkurrens med till exempel pakistanska Taxila, som till skillnad från Nalanda dock varken hade specifika föreläsningssalar eller erbjöd logi för studenterna). Nalanda var ett säte för högre utbildning och studier inom buddhism, konst, medicin, matematik, astronomi och politik. Här samsades 2 000 anställda och 10 000 studenter vid åtta olika byggnadsanläggningar med tio tempel, sjöar och parker. Här fanns också ett enormt bibliotek där munkar satt och skrev av all litteratur för hand – fram till 1100-talet, då en turkisk mughalhärskare tände eld på hela anläggningen. Idag ligger Nalanda i ruiner. Många forskare menar dock att termen ”universitet” inte helt korrekt kan appliceras på historiska utomeuropeiska lärosäten. Med hänsyn till detta är det förstås universitetet i Bologna, grundat 1088, som kan stoltsera med titeln världens äldsta aktiva universitet.

… och störst
Världens största universitet sett till antal studenter är det indiska Indira Gandhi National Open University (IGNOU). Drygt 3 500 000 studenter läser akademiska kurser på distans vid detta lärosäte. De elva största universiteten i världen ligger alla i Asien (om man räknar Turkiet på plats tre). Först på plats tolv kommer amerikanska University System of Ohio (cirka 500 000 studenter) och på 22:a plats Universitatea Spiru Haret i Rumänien, som med drygt 300 000 studenter är Europas största.

Flest titlar?

Oxford University kan idag skryta med att ha skolat 47 Nobelpristagare, 50 olympiska medaljörer och tolv helgon. University of Cambridge leder dock för närvarande Nobel-ligan med 90 pristagare. Att på allvar ”tävla” i antal Nobelpristagare anses dock vara komplicerat, då det förstås inte är sällsynt att forskare byter universitet under livets gång.

Längsta universitetsföreläsningen
I 121 timmar höll Errol Muzawazi från Zimbabwe en föreläsning vid Uniwersytet Jagiellonski i Krakow, Polen, från den 9 till 14 december 2009. Föreläsningen handlade om demokrati och kulturell dialog och webbsändes i sin helhet. Se Muzawazi intervjuas på Youtube: ” Errol Muzawazi on Good Morning Zimbabwe”.

Rikast
USA:s äldsta universitet är också hela världens rikaste: Harvard, grundat i Cambridge i utkanten av Boston 1636. I juni 2013 uppmättes Harvards tillgångar till 32,7 miljarder dollar, dryga 210 miljarder svenska kronor.

Bredaste språkundervisningen
Det universitet som lär ut flest antal språk är MGIMO (Moscow State Institute of International Relations) i Moskva. Alla studenter vid MGIMO måste studera åtminstone ett utrikiskt språk, och har då icke mindre än 53 olika alternativ att välja bland (2010).

Mest kontroversiella studenten?
1720 får Cambridge University sin första svarta student, Francis Williams från Jamaica. Drygt 240 år senare, 1962, uppstår våldsamma kravaller då James Meredith (född 1933) blir den första svarta studenten att skriva in sig vid det starkt segregerade University of Mississippi. Merediths afro-amerikanska samt indianska choctaw-ursprung väckte heta känslor bland integrationens motståndare. 500 sheriffer kallades in för att hålla ställningarna, ändå ledde ett nattligt upplopp till två dödsfall, 175 skadade och 212 arresteringar. Meredith, som sedermera tog sin juristexamen vid Columbia University, bor idag i Jackson, Mississippi.

Längsta karriären som professor
Doktor Joel Hildebrand, född 1881 och professor emeritus i fysisk kemi vid amerikanska Berkeley, University of California, blev assisterande professor år 1913. 68 år senare, 1981, publicerade han sin 275:e vetenskapliga artikel. 1983 avled Hildebrand, 101 år gammal.

Världens längsta experimentbord
Även Sverige kan stoltsera med ett kreativt världsrekord: För att uppmärksamma det internationella kemiåret 2011, satte Stockholms universitet upp ett 200 meter långt experimentbord en aningen regnig septemberdag. Experimentsatsningen organiserades av Naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet.

Yngsta professorn
Den 22 februari 1989 föddes den amerikanska flicka som skulle komma att bli den yngsta universitetsprofessorn i historien. 19 februari 2008 värvades Alia Sabur som heltidsanställd professor till institutionen för avancerad teknologi vid Konkuk University i Seoul, Sydkorea – 18 år och 362 dagar gammal. Sabur började studera vid Stony Brooks University i New York som 10-åring och tog examen 14 år gammal. Hon disputerade som doktor vid Drexel University i Philadelphia i juni 2007. Läs mer på www.aliasabur.com.

Svensk rekordtrio
1872 avlägger Betty Pettersson som första svenska kvinna studentexamen och får kunglig dispens att studera vid Uppsala universitet. Elva år senare, 1883, blir Ellen Fries Sveriges första kvinnliga filosofie doktor. 1897 disputerar Elsa Eschelsson i juridik som första svenska kvinna. Trots det tillåts hon inte bli professor.

KRISTIN HELGESSON SVENSKE

Källor: www.guinnessrekordbok.com, www.su.se, www.wikipedia.se , news.harvard.edu, www.ub.gu.se.

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023