Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Ovärdigt utfall mot ”byråkrater”

Debattartikel av Fredrik Sandgren

1 september, 2013
Universitetsläraren

I Universitetsläraren nr 8/2013 tar Peter Lohmander, ledamot i SULF:s förbundsstyrelse, upp en mycket viktig fråga, bristen på förtroende för universitetslärares kompetens att sköta sitt arbete utan omfattande detaljstyrning från ledningen. I sak håller jag helt med Lohmander. Tyvärr drar han undan mattan för sin argumentation genom att i slutet av texten göra ett allmänt hållet utfall mot ”byråkrater”. Jag tycker det är ovärdigt en professionell akademiker och inte minst en medlem i SULF-ledningen att argumentera på detta vis. Denna typ av retorik kan man ibland tillåta sig i affekt i slutna sällskap. Om vi däremot vill ha förståelse och förtroende för vår kompetens som akademiker, i vilken jag tycker att en sakligt hållen diskussion är grundläggande, duger det inte att skriva saker som ”Byråkraterna har fasta och höga löner samt bekväma kontor”. Det är en direkt skymf mot alla anställda inom administrationen som gör ett bra jobb. Min erfarenhet från min arbetsplats, Uppsala universitet, är att man genom en konstruktiv dialog med administratörer/”byråkrater”, anställda vid den egna institutionen, vid fakulteten, vid universitetsförvaltning samt till och med Universitetskanslersämbetet kan hitta bra lösningar på eventuella stridsfrågor. De övergripande motsättningar mellan högskolans kärnverksamhet och dess ledning som finns är inte triviala, men vi löser dem knappast genom slentrianmässiga utfall mot andra grupper. Fredrik Sandgren Lektor, studierektor, Ekonomisk-Historiska institutionen, Uppsala universitet

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023