Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Student Bay polisanmält

1 januari, 2009
Universitetsläraren

VI KAN INTE ACCEPTERA att studenter uppmanas att begå upphovsbrott, anser sex läromedelsförfattare och tar i en gemensam polisanmälan upp kampen mot nätsajten Student Bay som lockar studenter att gratis komma över kurslitteratur genom nedladdning i digital form.
Sveriges Läromedelsförfattares Förbund (SLFF) har med anmälarnas tillstånd vid två olika tillfällen under hösten laddat hem deras verk och därigenom visat hur enkelt det är att komma över upphovsrättsskyddat material.
– Det är hög tid att vi får till en rättslig prövning, säger Jan Trost, vice ordförande i SLFF och en av författarna bakom anmälan som gjordes 17 december 2008.
Författarna polisanmäler två namngivna representanter för Student Bay för att man ”i kommersiellt syfte, olovligen och utan upphovsmans tillstånd, elektroniskt tillgängliggjort verken genom överföring till allmänheten.”
Student Bay uppmanar och medverkar även till exemplarframställning genom sin nedladdningstjänst. Brotten har skett uppsåtligen eller i vart fall grovt oaktsamt, säger anmälarna, författarna Ing-Mari Gustafsson, Bjärred, Olle Vejde, Borlänge, Björn Nilsson, Göteborg, Paul Håkansson, Vetlanda, Jan Trost, Uppsala, och Lars Melin, Bromma.
De hoppas nu att polisen lämnar ärendet vidare till åklagarmyndigheten.
Brottsrubricering på anmälan är ”Intrång i Upphovsrätt; 53e paragrafen Upphovsrättslagen”. (Se också Universitetsläraren nr 17/2008).

LENA WIKSTRÖM

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023
Nummer 4, 2023