Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Det är inte lika roligt som förr att skriva en lärobok

17 december, 2008
Universitetsläraren

Tanken att bli läromedelsförfattare började gro när jag tittade på den ringa litteratur som då fanns inom mitt ämnesområde. Jag kände att jag ville skriva något som beskrev och berättade på ett nytt och mer engagerande sätt. Jag ville helt enkelt förmedla det jag själv brann så starkt för, säger universitetsadjunkt Torsten Jonsson som undervisar i datorvetenskap vid Högskolan i Gävle.
Han var drygt 40 år fyllda när han en dag för tio år sedan tog mod till sig och kontaktade ett läromedelsförlag:
– Jag hade i princip redan en beställning klar när jag grep mig an uppgiften, mitt självförtroende är nämligen inte det allra bästa så därför var den här ordningsföljden den rätta för mig.

Nöjd med upplagan
Första upplagan av hans kursbok Visual Basic kom ut år 2001 och såldes under de första åren i cirka 1 100 exemplar.
– Den svenska marknaden är liten, och jag var ganska nöjd med upplagans storlek då.

Obetydligt författararvode
Ett ämnesområde av det här slaget kräver upparbetning med korta intervaller och sådana har Torsten Jonsson gjort vid flera tillfällen, senast år 2006.
– Men med starkt sjunkande försäljningssiffror och ett obetydligt författararvode så känns det inte lika roligt längre.

LENA WIKSTRÖM

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023
Nummer 4, 2023