Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

SULF-pristagaren: CARA stöder akademiker som flytt från förtryck

– Vi blev oerhört glada över SULF-priset. Vi hoppas att det ska leda till att vårt arbete uppmärksammas i Sverige. CARA behöver stöd från svenska akademiker och akademiska institutioner i arbetet att hjälpa hotade och förföljda akademiker runt om i världen. Det säger professor John Akker som är generalsekreterare för CARA, ”Council for Assisting Refugee Academics”, årets mottagare av SULF-priset för främjande av akademisk frihet.

19 december, 2007
Universitetsläraren

Det säger professor John Akker som är generalsekreterare för CARA, ”Council for Assisting Refugee Academics”, årets mottagare av SULF-priset för främjande av akademisk frihet. Organisationen arbetar med att stödja och skydda akademiker som flytt till Storbritannien på grund av politisk, etnisk, religiös eller någon annan form av diskriminering. I krig och konflikt är det vanligt att akademiker tidigt blir en målgrupp för förföljelse. Kritiska och kunniga röster uppfattas som farliga och akademiker är ofta bland de första som hotas, fängslas, mördas, torteras eller drivs i landsflykt. CARA bildades 1933, under andra världskriget, för att hjälpa akademiker som tvingats i landsflykt av nazisterna. – Vi är en liten organisation, men vi gör ett mycket stort och viktigt arbete, säger John Akker. Nästa år blir CARA 75 år och ska då fira att de har hjälpt tusentals flyktingar. – Totalt har vi hjälpt 5 000 akademiker att genom stipendier (fellowships) få verka vid universitet i Storbritannien. 18 av dem har sedermera fått ett nobelpris. Bland andra har Albert Einstein och John Meynard Keynes aktivt stött CARA, berättar han. Organisationen ger olika sorters stöd. Det mest omfattande är stipendierna, men organisationen ger också information, juridisk rådgivning bland annat kring frågor om uppehållstillstånd, samt ekonomisk hjälp till terminsavgifter, datorer och böcker. Man kan också få hjälp till hyra och dagisverksamhet till exempel. Handbok om universitetssystemet CARA arbetar såväl med att göra det möjligt för forskare som är hotade att komma till Storbritannien, som att stödja forskare som själva tagit sig dit. Under de senaste 12 månaderna har 700 asylsökande från 60 olika länder fått stöd. Organisationen har också tagit fram en handbok som förklarar det brittiska universitetssystemet för flyktingar. – Asylsökande har det mycket svårt i Storbritannien. De kan vara läkare, naturvetare eller humanister som inte får vare sig arbets- eller uppehållstillstånd. Vi hjälper så många vi kan med juridisk rådgivning och ekonomiskt stöd, kommenterar John Akker. Idag är det 60 forskare från 30 länder som deltar i stipendieprogrammet. De kommer främst från Afrika och från Mellanöstern; från Sudan, Etiopien, Kongo och Iran. De mest utsatta just nu kommer från Irak. Över 300 akademiker har dödats i Irak sedan invasionen 2003 och ännu fler har kidnappats. – De utgör en speciell målgrupp för milisen, som inte vill ha dem med i det nya Irak. Jag brukar säga att de mördar Iraks hjärna, fortsätter han. FN förmedlade kontakter Bara under 2006 uppskattar FN att en halv miljon irakier flytt från hemlandet. Samma år startade CARA en kampanj och ett upprop om stöd. Ett antal stipendier har öronmärkts för irakiska akademiker. Kunskapen om övergreppen sprider sig nu och John Akker hoppas att det ska göra det lättare att få stöd för hjälpinsatserna. Han har just kommit tillbaka från Syrien där det finns omkring 1000 irakiska akademiker på flykt. – Gränsen mellan Irak och Syrien är den enda som är öppen just nu och många flyr dit från Irak. Med hjälp av bland annat FN organisationen UNHCR fick John Akker kontakt med ett par hundra akademiker: – En universitetslärare berättade för mig att hans fyraårige son kidnappades och hölls fången i tre veckor. Familjen varnades att pojken skulle dödas om inte hela familjen lämnade Irak. Nu sitter alla nio familjemedlemmarna fast i ett flyktingläger och mannen är helt avskuren från sitt arbete och den akademiska världen. Hundratals irakiska akademiker i Syrien har liknande historier att berätta. I Storbritannien finns det ett nätverk med 35 universitet som stödjer CARAs arbete och som tar emot akademiker som behöver stöd. Organisationen har nyligen också börjat bygga ett samarbete med ett nätverk om 40 universitet i USA. – Andra länder i Europa börjar visa intresse och vi hoppas att allt fler ska öppna sig för att ta emot hotade akademiker. Jag hoppas att mitt besök i Sverige ska leda till att en insamling startas och att det blir ett engagemang för att ta emot förföljda akademiker. Internationell solidaritet I mitten av november mottog John Akker för CARA:s räkning SULF-priset för främjande av akademisk frihet. Det skedde under Universitetslärarstämman ”Tid för kvalitet” som hölls i Stockholm. SULFs ordförande Christoph Bargholtz förklarade att SULF vill rikta uppmärksamheten mot organisationens arbete och mot behovet av internationell solidaritet i försvaret av den akademiska friheten: – I en värld fylld av politiskt, etniskt, religiöst och socialt betingat våld och förtryck, en värld där universitetslärare och studenter är bland de först utsatta, där är CARA:s arbete idag lika angeläget som någonsin tidigare, sade Christoph Bargholtz. SULF-priset delas ut vartannat år och prissumman är 15 000 kronor. Tidigare pristagare är professor Li Bennich-Björkman, professor Bo Rothstein och SULF:s tidigare förbundsdirektör Bert Fredriksson. ANKI WOOD Läs mer på: www.academic-refugees.org Förbund, föreningar och privatpersoner som vill bidra med ekonomiska medel till CARA:s verksamhet, läs mer här!

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Per-Olof Eliasson

Per-Olof Eliasson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023