Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Kontakt med medlemmar är det bästa med jobbet

Det var ren tur att Pascale Evheden blev SULF-ombudsman. Nu tycker hon det roligaste med arbetet är kontakten med medlemmarna. Hon är anställd som SULF-ombudsman på halvtid sedan april 2006, från och med april i år är hon också förtroendeman för SACO-s-rådet vid Göteborgs universitet på 25 procent.

14 december, 2007
Universitetsläraren

När jag kommer in på SACO:s kansli vid Göteborgs universitet är det alldeles tyst, kanske inte konstigt en varm måndageftermiddag i augusti. Solen bildar fridfulla mönster på golvet. Kansliet ligger fyra trappor upp på Karl Gustavsgatan i Vasastan, ett par stenkast från universitetets huvudbyggnad i Vasaparken. Efter en liten stund dyker Pascale Evheden upp bakom receptionsdisken och hälsar mig välkommen. Hon är anställd som SULF-ombudsman på halvtid sedan april 2006, från och med april i år är hon också förtroendeman för SACO-s-rådet vid Göteborgs universitet på 25 procent. – Min huvuduppgift är att rekrytera medlemmar, göra utskick, planera seminarier, visa mig ute och anordna lunchmöten ihop med förtroendemännen. Små och stora uppgifter Den andra huvuduppgiften är att besvara frågor från medlemmarna, både via telefon och via mail. – Det roligaste med arbetet är kontakten med medlemmarna och att hjälpa dem. Ärendena kan gälla både små och stora saker. Ibland kan de vara enkla spörsmål om medlemsavgift eller ingångslön, men oftast är det större problem, som övertalighet eller omplacering, svåra arbetsmiljöproblem eller doktorandernas arbetssituation. – De flesta svåra ärenden kan jag inte svara på direkt utan måste fråga de mer rutinerade kollegorna på kansliet i Göteborg eller i Stockholm. Mycket att lära 13 lokala förtroendevalda med områdesansvar har sina fackliga arbetsplatser på kansliet, med skrivbord, datorer och telefoner. – De har en arbetsplats här men många föredrar att under sin fackliga tid vara på sin institution. Svårigheten är då att hålla isär den fackliga tiden från den vanliga arbetstiden. Normalt arbetar tre till fyra personer på kansliet, förutom Pascale Evheden SACO-rådets styrelseordförande Inger Wilgotson Lundh och vice ordförande Annika Badre som arbetar fackligt på heltid respektive 75 procent, och en sek-reterare, Ann Marie Bakken Kristensen. På onsdagar samlas alla SACO:s förtroendevalda vid Göteborgs universitet i konferensrummet på Karl Gustavsgatan och då är kansliet fullt av liv. – Det är mycket bra för mig då får jag information om allt som händer på GU, säger Pascale Evheden. Franska som modersmål Hon känner sig efter ett drygt år fortfarande ny som ombudsman och anser sig ha mycket att lära. Till hösten ska hon gå en kurs i arbetsrätt. – Jag behöver det för att få mera på fötterna och uppskattar att SULF satsar på mig och förstår att det är nödvändigt att utvecklas i jobbet, säger hon. Pascale Evheden kommer ursprungligen från Belgien och har franska som modersmål. – Att jag hamnade här är en riktig kärlekshistoria. Jag var på skidsemester i franska alperna och träffade en svensk man … Med en färsk näringsfysiologexamen flyttade hon 1990 till Sverige och bildade familj. Efter några års sökande fick hon chansen att börja arbeta på avdelningen för klinisk näringslära vid Göteborgs universitet. Sammanlagt arbetade hon sju år på universitetet och undervisade bland annat i näringsfysiologi, med löpande förordnande på sex månader. – Då fick vi en ny chef och hon tyckte av olika anledningar att mitt förordnande inte skulle bli förlängt. Tackade genast ja Tidigare hade Pascale Evheden haft kontakt med Annika Badre på SACO-rådet vid GU, som försökt hjälpa henne att bli tillsvidareanställd. – Nu ringde jag henne för att berätta att jag inte skulle få förlängt, att det var slut på universitetet. Precis då skulle föregående SULF-ombudsman sluta och Annika Badre undrade om Pascale Evheden ville bli ombudsman. – Hon tyckte jag skulle passa för det, säger Pascale Evheden som utan tvekan genast tackade ja till erbjudandet. Hon har därför stor förståelse för alla medlemmar med tillfällig anställning och de problem det medför. En hel del av de medlemmar som kontaktar SULF är tillfälligt anställda. – Vi jobbar med att försöka få dem tillsvidareanställda. Att gå på löpande villkor år efter år är inget kul för någon. Det är också ett näraliggande ärende som hon betraktar som en av de viktigaste punkterna på den fackliga dagordningen för närvarande. – En stor facklig fråga är just nu förändringen i LAS som ger visstidsanställda större möjlighet att bli tillsvidareanställda. Om nu inte universitet kommer på nya sätt att kringgå lagen, säger Pascale Evheden.

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023