Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Debatt nr 9-07; svar till Esbjörn Nyström

1 september, 2007
Universitetsläraren

Esbjörn Nyström anser (Universitetsläraren 7/2007) att utredningen Svenskan i världen (SOU 2007:9) vill tvinga svenskinstitutionerna vid utländska universitet att bli ”språkrör för svenska intressen”, något som enligt honom motsäger principerna i regeringens högskolepolitik. Nu handlar inte utredningen om högskolepolitik utan om stödet till svenskundervisning vid utländska universitet, vilket ända sedan Svenska institutets, SI, tillkomst 1945 setts som en utrikespolitisk angelägenhet. Det var också utrikesministern som nu stod för direktiven, som angav ett brett Sverigefrämjandeperspektiv som utgångspunkt.

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023
Nummer 4, 2023