Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Bevakar högskolan
Sök
Stäng denna sökruta.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Debatt nummer 5-07

1 maj, 2007
Universitetsläraren

Svensk forskning om och svenska utbildningar i organisation och ledarskap verkar alltmer handla om att sprida managementreligionens lycksalighet snarare än att förmedla insikter grundade på vetenskaplig erfarenhet. Organisationsteorins grundvalar från Machiavelli, Tocqueville, Weber och Simon verkar dessutom vara ett minne blott, ersatta med ett slags kvasiliberal gåpåaranda enligt vilken alla organisatoriska aktiviteter både kan och ska inriktas mot ett abstrakt ”värde för kunden”. Professorerna som skriver om kvalitetsstyrning i Universitetsläraren 3/2007 utgör inget undantag. Att det handlar om kvasiliberalism framgår med all önskvärd tydlighet i deras artikel, eftersom kundvärdet enligt argumentationen ska definieras på organisatorisk nivå, inte av ”kunderna” själva; alltså paternalism.

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023