Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

Framtidens ledare får stöd av erfaren mentor

'-Vi fick önska oss vilken mentor vi ville och jag valde Christina Jutterström. Jag ville ha en officiell person och förebild, en person jag beundrade och jag ville göra den personen informell, lära känna henne. Jag ville överbrygga avståndet och kändisskapet och komma henne nära, som en mamma.

16 december, 2004
Universitetsläraren

Det berättar Katrina Kahlmann. Hon är 23 år och läser internationell ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Hon är en av 15 studenter som tagits ut för att delta i skolans mentorprogram där ”kända mentorer inspirerar tjejer att bli ledare”.
Katarina Kahlmann och Christina Jutterström har träffats ungefär en gång i månaden sedan i slutet av förra året.
–Det är så kul att träffa en ung kvinna som ska ut i samhällslivet och in i arbetslivet. Det ger mig en chans att se vad som är intressanta frågor för en ny generation. Det är rätt egoistiskt faktiskt. Det är spännande att pröva om jag kan lära ut av mina erfarenheter, om jag kan dela med mig. Mentorskapet blir så olika varje gång, varje adept har sin infallsvinkel.

Förvånad över frågan
Christina Jutterström, som har haft olika chefsposter under 30 års tid, på Sveriges Radio, Dagens Nyheter, Expressen och nu som vd på Sveriges Television, har haft någonstans mellan fem och tio adepter tidigare.
–Jag blev lite förvånad när jag fick frågan den här gången. Jag är så gammal – tänkte du på det? Frågar Christina och ler stort när hon ser Katarinas häpna min.
–Vi fick inte välja någon under 30, svarar Katarina.
–Men jag är 64, visste du det?
–Nej. Det som intresserade mig var att du genomgått olika saker, att du inte bara hoppat på chefskapet på en gång och att du inte verkade vara intresserad av ledarskap för sakens egen skull.

Makt och ansvar
Tillsammans har de radat upp olika ämnen de ska diskutera vid mötena: makt och ansvar; karriär och barn; livet vid sidan av; att vara kvinnlig chef; medier.
–Att Christina jobbar med medier känns som en bonus. Jag vill få kläm på hur medier fungerar – både inifrån, hur de arbetar, men också hur man tacklar media när man utsätts för deras granskning, säger Katarina.
De har också haft en fiktiv löneförhandling, en diskussion som stärkte Katarinas självförtroende:
–Om jag misstänkt att jag blivit särbehandlad som tjej har jag bara velat lägga ner och inte kämpa emot. Nu står jag på mig.

Finns lösningar
På Handels diskuteras jämställdhetsfrågor en hel del, berättar Katarina:
–Yrkesval, karriär och barn. Det slutar alltid med barndiskussionen – det är sista utposten. Det händer att killar kläcker ur sig dumma kommentarer och då är det lätt att se världen i svart och vitt. När jag hör Christina berätta om sitt ledarskap, blir problematiken mer konkret och jag kan se att det finns lösningar. Kanske ska man blunda för att man är kvinna, vad tror du Christina?
–Nej det tror jag absolut inte. Jag tror att det viktigaste för en chef är att ha en naturlig relation till sitt ledarskap – att vilja vara chef och att känna lust inför det uppdraget. Men jag tror att det finns vissa vanliga skillnader mellan manliga och kvinnliga chefer. Kvinnor talar mer, snackar och ältar sig fram till lösningar. Det är bra, då involveras personalen. Kvinnor är ofta empatiska, det är också bra. Jag har själv över åren lärt mig att inte vara ledaren som marscherar före alla andra på väg mot den egna visionen – man måste invänta sina medarbetare.
Är det svårare för kvinnor att bli accepterad som ledare?
–Jag har inte känt mig diskriminerad som kvinna. Jag har blivit erbjuden bra jobb länge. Men på senare år har jag tyckt mig se ett mönster där kvinnor blir behandlade på ett annorlunda sätt. Det verkar vara lättare att ge sig på en kvinnlig chef än en manlig, säger Christina.
–Jag har nu varit med i så många år att jag kan ta upp sådant till diskussion. Det skulle jag inte ha gjort för 20 år sedan – men då fanns inte de forskningsbelägg, till exempel inom genusforskningen, som visar att det verkligen är så här.

Måste välja karriär
Katarina konstaterar att det känns som om hon måste välja karriär snart. Jag kan känna mig både stressad och ganska gammal, suckar hon medan Christina frustar till av skratt.
–En stor skillnad mot när jag var ung är hur ni försöker planera era karriärer. Vi ville plugga och sen ville vi ha viktiga jobb som betydde något i samhället. De flesta av oss åkte in på ett bananskal och hamnade på olika intressanta jobb.
–Jag skulle också vilja halka in på ett bananskal, säger Katarina och passar på att fråga Christina hur hon tänkte kring konkurrens när hon var yngre?
–Det var jobbigt. Jag kände mig hotad och påpassad. Men med åren har jag lärt mig att tala öppet med mina medarbetare, vilket har varit bra.
Men även Christina Jutterström fick under en period nog av ledarskapet. Efter två år som chefredaktör på Expressen drog hon sig tillbaka och tänkte aldrig mer bli chef. Hon blev gästprofessor vid Göteborgs universitet och med tiden började hon doktorera.
–När jag fick frågan om jag ville bli vd för Sveriges Television skrattade jag ut styrelseledamöterna som frågade mig. Jag har inte ångrat att jag till slut tackade ja. Det har varit jobbigt, men jag har en fantastisk ledningsgrupp.

Konkreta exempel
–Jag är glad att jag valde Christina som mentor. När hon berättar om sitt ledarskap får jag konkreta exempel att hänga upp mina funderingar på. Det är skönt att hon inte låter sig knäckas och att hon inte blir desperat, säger Katarina Kahlmann.
–Oftast inte! Jag har mycket erfarenhet och har haft många svåra perioder. När människor har krävt min avgång har det varit jättejobbigt. Men till största delen har ledarskapet varit en glädje och jag hoppas att mina erfarenheter ska vara en genväg för Katarina, att hon inte ska behöva vänta tills hon är 55 för att hon ska våga se mönster och kräva respekt.
–Det härligaste nu är att jag inte behöver tänka på vad jag ska arbeta med sedan, och att jag kan ägna tid åt att lyfta fram andra människor. Det är mycket tillfredsställande, säger Christina Jutterström.

ANKI GUNDHÄLL WOOD

I programmet ingår följande mentorer:
Agneta Dreber
, vd Livsmedelsföretagen; Viveca Ekelund, förlagschef Bokförlaget Prisma; Eva Hamilton, enhetschef Fiction (SVT); Gunilla Herlitz, chefredaktör Dagens Industri; Tonika Hirdman, vd Banco AB; Christina Jutterström, vd Sveriges Television; Carina Lundberg, marketing director, head of corporate governance Folksam; Stina Lundberg Dabrowski, Tv-journalist Stina Lundberg Produktion AB; Anna Malmhake, vd TEMO AB; Sophie Nachemson-Ekwall, ekonomijournalist Afärsvärlden; Margareta Nyström, informationsdirektör Vin & Sprit Group; Torun Reinhammar, chefredaktör Nyhetsbyrån Direkt; Pernilla Röjdmark, managementkonsult Röjdmark Sthlm/Minyon; Pernilla Ström, entreprenör/partner Ity AB, Ethix AB, Reseproducenterna AB; Helena Westin, projektledare & planning director Paradiset DDB.

Mentorprogrammet läggs ner
Handelshögskolans mentorprogram för kvinnliga studenter har funnits i fem år. Det har ett uttalat jämställdhetsperspektiv, bl.a. ingår en seminarieserie ledd av forskargruppen Fosfor (Feminist Organization Studies). Årets adepter är de sista som får delta i programmet.

–Det är en stor förlust. Kön spelar roll – på Handels är kvinnorna i minoritet såväl i klassrummet som inom forskningen och de kommer att vara det när de kommer ut i näringslivet. Jag har själv, både som lärare och forskare, haft stor nytta av att det funnits kvinnliga förebilder för mig, säger Karin Svedberg Nilsson, assistant professor for Public Management.
Till årets mentorprogram sökte 50 studenter till de 15 platserna.
–Resursfördelningen till jämställdhetsarbetet på Handelshögskolan har minskat och därför läggs mentorprogrammet ned. Det är naturligtvis tråkigt när ett så framgångsrikt och uppskattat program försvinner. Det sänder också problematiska signaler -– jämställdhetsfrågan är på intet sätt löst, kommenterar Handelshögskolans tjänstlediga jämställdhetssamordnare Monica Johansson.

AGW

Universitetsläraren
Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

MarieLouise Samuelsson

MarieLouise Samuelsson-kronika

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv
Nummer 3, 2024
Nummer 2, 2024
Nummer 1, 2024
Nummer 6, 2023
Nummer 5, 2023