Universiteten i Gaza förstörda – men undervisningen fortsätter

Efter ett och ett halvt års krig är alla universitet i Gaza förstörda. Men trots det fortsätter Gazauniversitetets rektor Hassan Abu Jarad och hans kollegor att bedriva undervisning digitalt.

10 april, 2025
Hassan Abu Jarad i ett flyktingläger i Gaza
Hassan Abu Jarad, rektor vid Gazauniversitetet, bodde flera månader tillsammans med med sin familj i ett flyktingläger i Dir el Balah i Gaza.

När 70-årige professorn Hassan Abu Jarad går genom ruinerna av Gazauniversitetet, är det som om allt han har kämpat för har gått förlorat. Byggnaderna är sönderbombade, laboratorierna förstörda och biblioteket tömt på böcker.
– Till och med katalogen över våra studenter är borta, säger han till Universitetsläraren.

Hassan Abu Jarad är också Gazauniversitetets rektor.
– Inne i en av byggnaderna hittade vi lager av oanvända israeliska bomber. De använde vårt universitet för att bomba oss, berättar rektorn, som är professor i engelsk lingvistik, men kanske först och främst en ledargestalt inom högre utbildning i Gaza.

”Vi riskerar att nästa generation blir analfabeter.”

År 1991 var han med och grundade al-Azharuniversitetet, och 2007 grundade han Gazauniversitetet.
– Det är inte bara vi som lider. Sjukhus är förstörda. Inte heller grundskolorna fungerar, så vi riskerar att nästa generation blir analfabeter, säger professorn nedstämt.

Och ingenting är slumpmässigt, säger Ghassan Khatib, en tidigare palestinsk minister som är lektor vid Birzeit-universitetet på Västbanken.
– Allt har varit systematiskt. Det Israel försöker göra är att bomba hela vår framtid. Palestina behöver högutbildade människor. Men nu vill folk hellre lämna området, precis som Israel vill, säger Ghassan Khatib.

Ghassan Khatib
Ghassan Khatib

Lektor vid Birzeit-universitetet och tidigare palestinsk minister

FN använder nu ordet ”scholasticide”, en variant av ordet ”genocide”, folkmord, för att beskriva tillståndet för utbildningsinstitutionerna i Gaza. Innan kriget började den 7 oktober 2023 hade kustremsan elva universitet. I september i fjol hade, enligt Unicef, minst 10 000 studenter, samt 411 professorer och föreläsare, dödats.

Förstörelsen är så omfattande att de flesta palestinier, tror Ghassan Khatib, kommer att säga att Hamas begick ett enormt strategiskt misstag när de angrep Israel och dödade 1 200 människor och tog omkring 250 andra med sig till Gaza som gisslan.
– Det är ofta så att ju längre bort man kommer från Gaza, desto starkare är stödet för Hamas. Men de som lever med Hamas i Gaza vet exakt hur det är, säger han.

Mitt i krigets brutalitet har professor Hassan Abu Jarad och andra universitetslärare ändå försökt hålla undervisningen i gång. Allt sker via Zoom. Medan föreläsarna sitter med sina telefoner oavsett var de är – i ett tält eller i ett flyktingläger – följer studenterna undervisningen på sina skärmar där de befinner sig. Hassan Abu Jarad uppskattar att de trots allt har lyckats nå ut till runt 70 procent av studenterna.

”Vi håller fast vid högre utbildning som om det gällde våra liv.”

Men det är inte lätt, berättar den 21-åriga studenten Aseel Basheer vid fakulteten för kommunikation.
– Internet är ofta dåligt. Men vi kommer aldrig att ge upp. Utbildning är vårt enda hopp. Vi ska visa att de inte kan krossa oss. Vi håller fast vid högre utbildning som om det gällde våra liv, säger hon.

Aseel Basheer

Student vid fakulteten för kommunikation

Någon akademisk frihet har dock aldrig funnits under det snart 20 år gamla Hamas-styret. Ingen professor har öppet kunnat kritisera islamiströrelsen – det skulle innebära arrestering, tortyr eller i värsta fall döden. Men efter 18 månader av krig börjar nu många bli av med rädslan, och de senaste veckorna har flera tusen palestinier demonstrerat mot Hamas.

En av nyckelpersonerna i protesterna är just professor Hassan Abu Jarad. Han har talat inför tusentals demonstranter som skrek ”Hamas ut, Hamas ut”. Men nu har Hamas börjat slå tillbaka innan protesterna sprider sig och blir för stora. Hamas grep en av demonstranterna, den 22-årige Oday Naser al Rabay, som sedan torterades till döds. Hans kropp dumpades vid familjens ytterdörr. På så sätt signalerade Hamas att protesterna var oacceptabla.

”Mitt liv är i fara, det gjorde de klart. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra nu.”

Därefter dök Hamas-soldater upp vid Hassan Abu Jarads hem i norra Gaza.
”Mitt liv är i fara, det gjorde de klart. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra nu”, skriver rektorn i ett textmeddelande till Universitetsläraren.

Trots farorna vill han ändå att hoten ska bli kända.
”Jag är ändå som död i detta liv”, skriver den 70-årige professorn.
Han framhåller att han tänker fortsätta kampen – både mot Israels krigföring och mot Hamas-styret i Gaza.

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Klara Bolander Laksov

Klara-Bolander-Laksov

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv