Amerikanska forskare söker ”asyl” vid franskt universitet 

Franska universitetet Aix-Marseille startar ett program för forskare som censureras av Trump-administrationen. Lärosätet har redan fått in mer än hundra intresseanmälningar. Akademiska ”flyktingar” kommer från några av världens mest prestigefyllda institutioner.   

10 april, 2025
Bjs
Universitetet Aix-Marsielle
93 forskare från USA har hittills visat intresse för programmet Safe Place for Science vid universitetet Aix-Marsielle.

En anställning vid ett prestigefyllt amerikanskt universitet är drömmen för många forskare världen över. Men snart kanske strömmen kommer gå åt andra hållet? Frankrikes största universitet, Aix-Marseille, lanserade i mitten av mars programmet Safe Place for Science, som utlovar ”en säker och stimulerande miljö för att bedriva vetenskap i total frihet”, riktat mot amerikanska forskare ”i en tid när den akademiska friheten ibland ifrågasätts”.

”Allting jag jobbar med har blivit förbjudna ord. Ett anslag drogs in som resultat av det senaste presidentdekretet. Många tvekar att kritisera stoppade anslag för att inte förlora all sin finansiering. Jag förstår inte att inte fler ser parallellerna till en totalitär regim”, säger en anonym amerikansk akademiker, som redan inlett diskussioner med Aix-Marseilles, till 404 Media.  

Tidningen Nature har också intervjuat flera framstående akademiker – också anonyma av rädsla för repressalier – som uppger sig vara intresserade. Flera noterar att fast lönerna är högre i USA än i Europa, uppväger det inte den krympande akademiska friheten och de nyckfullt förändrade villkoren. 
– Vi vill vara en liten fyr av hopp, som visar på ett Europa där vetenskap inte censureras, säger Eric Berton, Aix-Marseilles rektor. 

Eric Berton
Eric Berton

Rektor, Aix-Marseille

93 forskare har hört av sig hittills, enligt universitetets senaste siffror, från bland annat Yale, Nasa och National Institute of Health, och de största kategorierna är humanistiska/samhällsvetenskapliga ämnen (32), biologi/medicin (28) och miljövetenskap (13).  
– Många har redan förlorat hela eller stora delar av sin finansiering, och är chockade och förvirrade. De nämner ofta ökad detaljövervakning, som att vissa ord blir förbjudna. En del har sökt via krypterade meddelandeappar, eller via en mellanhand, säger rektorn. 

15 miljarder euro tänker Aix-Marseille satsa i projektet, med en budget på runt 300 000 euro per antagen. Det lär alltså redan vara otillräckligt för efterfrågan, och rektorn gick också ut med en uppmaning till fler universitet, i Frankrike och resten av Europa, att följa exemplet.   

Uttalandena från Aix-Marseille har en idealistisk ton med fokus på intellektuell öppenhet. Men andra har analyserat situationen ur ett mer pragmatiskt perspektiv. Rektorn för Oslos universitet, Svein Stølen, säger till University World News att ”vi väntar oss en akademisk exodus från USA. Norge måste gripa tillfället och attrahera topptalanger nu”. Flera andra personer ur universitetsvärlden har gjort liknande uttalanden och Venstre har krävt åtgärder från regeringen, som inte svarat än. 

Här i Sverige argumenterade Lars Strannegård från Handelshögskolan på DN Debatt för att Sverige kan få ett ”Einstein moment”; om vi ”tillåter oss att vara opportunister i demokratins tjänst kan många skarpa hjärnor lockas hit från andra sidan Atlanten”, skriver han. 

Inget svenskt universitet har hittills tillkännagett några liknande planer som i Marseille.  
– Vi planerar inte att skapa något särskilt program för amerikanska forskare som känner att deras akademiska frihet är hotad. Det kan tänkas att det kommer framtida satsningar för att rekrytera amerikanska forskare, men snarare med inriktning på excellens. Men det finns inga beslut om det fattade i dagsläget, säger Jonas Andersson, kommunikatör vid Lunds universitet.  

Uppsala universitet diskuterar situationen för de amerikanska kollegorna och möjligheten av en kommande utvandringsvåg i en aktuell bloggpost, men säger att de inte har något speciellt program planerat.

Inte heller Göteborgs universitet för närvarande, enligt pressekreteraren Peter Larsson. 
– Men vi bevakar vad som händer med amerikanska forskare. 

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Klara Bolander Laksov

Klara-Bolander-Laksov

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv