Andelen kvinnliga rektorer minskar

Det senaste året har 7 av lärosätenas rektorer bytts ut. Numera är 12 av 34 rektorer kvinnor, visar Universitetslärarens genomgång.

Hösten 2023 var 14 av 34 rektorer vid universitet och högskolor kvinnor. Nu är antalet nere i 12.

Styrelsen vid Stockholms universitet föreslår nämligen att Hans Adolfsson tar över som rektor när Astrid Söderbergh Widding slutar 31 januari 2025. Om regeringen, som man brukar, går på styrelsens linje betyder det att han blir den tredje manliga rektorn att ta över efter en kvinna det senaste året.

Hans Adolfsson är för tillfället rektor vid Umeå universitet men också ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF.
– Det är olyckligt att man får det utslaget på hela rektorsgruppen, men samtidigt svårt att göra något åt. Varje lärosäte genomför sina egna rekryteringar och det handlar om individuella processer, säger han.

Hans Adolfsson

Ordförande för SUHF

Genomgången omfattar 31 statliga universitet och högskolor samt stiftelsedrivna Chalmers, Handelshögskolan i Stockholm och Högskolan i Jönköping. Vid den sistnämnda ersatte Måns Svensson Agneta Marell som rektor i april 2024.

Vid statliga högskolor föreslår styrelsen en lämplig rektorskandidat och regeringen tar beslut om hen ska få jobbet eller inte. Vid privata högskolor utser styrelsen rektor.

När Högskolan i Jönköping utlyste rektorstjänsten fick man in 16 kvalificerade ansökningar. Av dem var 6 kvinnor, enligt Anders Danielsson, styrelseordförande för stiftelsen Högskolan i Jönköping.

Anders Danielsson

Styrelseordförande stiftelsen Högskolan i Jönköping

Han ledde rekryteringsgruppen där ett antal personer ur styrelsen genomförde sedvanlig rekrytering med intervjuer och tester, beskriver han.
– I slutänden landade vi i det här fallet på en man. Men självklart har vi jämställdhetsaspekten i huvudet, säger Anders Danielsson.

Han säger att facket och det kollegiala organet, motsvarande valnämnd vid ett statligt lärosäte, var eniga med styrelsen om vem som skulle få jobbet.
– Så vi är trygga med rekryteringen ur den synpunkten. Men sedan är det självklart alltid eftersträvansvärt att ha en jämn könsfördelning.

Siffror från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, visar att andelen kvinnor bland anställda vid Högskolan i Jönköping är 56 procent. I ledningsgruppen är 4 av 9 kvinnor. Anders Danielsson anser att könsfördelningen generellt sett är bra.
– Rektorstjänsten är just nu en man men vi hade två kvinnor tidigare, och nästa gång kanske det blir en man. Handlar det om en tjänst så blir det ju antingen en kvinna eller en man hur man än vrider på det, säger han.

Med det sagt – säger Anders Danielsson – är det självklart att eftersträva jämställdhet.
– Det är viktigt att vi försöker få kvalificerade kvinnor som söker tjänster och kan konkurrera. Men i slutänden handlar det ändå om sakliga grunder som besluten ska fattas på. Det är en ständig fråga som man måste jobba intensivt med.

Ordföranden i SUHF, Hans Adolfsson påpekar att vi både behöver se till helheten av akademins verksamhet och till andelen kvinnliga rektorer.
– En rektors jobb handlar mycket om ett internt arbete inom lärosätet. Där tycker jag att det är viktigt med en jämställd ledningsgrupp inom respektive lärosäte. På nationell nivå i de möten vi rektorer har ser jag inte att kvinnliga eller manliga rektorer behandlas olika. Men samtidigt vore det naturligtvis önskvärt med en jämnare fördelning även där, säger han.

SULF:s förbundsordförande Sanna Wolk, tycker att det är beklagligt att andelen kvinnor på högsta chefsnivå inom akademin är omkring en tredjedel och minskande.
– Jag har svårt att se, där vi är idag, att kvinnor skulle ha sämre meriter än män. Så jag tror att det här är något annat, säger hon.

Sanna Wolk

Förbundsordförande, SULF

Att det finns fler manliga rektorer än kvinnliga har ett signalvärde, menar Sanna Wolk.
– Framför allt påverkar det förebilder. Vi behöver visa jämställdhet och då inte minst på en så viktig samhällspelare som akademin är. Det sänder helt fel signaler mot både våra studenter och samhället i stort att vi tycker att det är okej med den här ojämställdheten, säger hon.

Den andre mannen att ta över efter en kvinnlig rektor det senaste året är Per-Henrik Holgersson som ersatte Helena Wessman vid Kungliga musikhögskolan, KMH, i juli i år. Fem kvinnor och elva män sökte rektorstjänsten vid KMH, visar ansökningshandlingar som Universitetsläraren tagit del av.

Vid Umeå universitet är Tora Holmberg föreslagen att ta över som rektor efter Hans Adolfsson. Hon är för tillfället professor vid Uppsala universitet.

Uppdatering: Regeringen beslutade att anställa Hans Adolfsson som rektor vid Stockholms universitet 5 december. Han tillträder 1 februari 2025.

 

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Oskar MacGregor

kronikapuff-oskar

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv