Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut. Vi ber om överseende med detta.

En lång resa

Hon är född i Uganda, har växt upp i Botswana, Swaziland och Sydafrika, läst en master i Linköping, doktorerat i Luleå och är nu lektor vid Karlstads universitet.
– Inget har egentligen varit planerat. Jag tror man får ut mycket mer av livet om man är öppen för vad framtiden kan ge,säger Caroline Wamala.

12 oktober, 2015
Per-Olof Eliasson
Johan Eklund
Foto: Johan Eklund / Caroline Wamala är lektor i Genusvetenskap vid Karlstads universitet, föreståndare för HumanIT och bland annat ansvarig för delkursen Globalisering, (o)jämlikhet och välfärd. Hon är också redaktionssekreterare för den internationella tidskriften Norma. Dessutom arbetar hon på Spider med att stödja IKT som verktyg för demokrati i Östafrika.

Med ett mjukt handslag tar hon emot utanför hus 5 A på Karlstads universitets campus.
Hur Caroline Wamala kom till Karlstads universitet är en lång historia.
Kanske börjar den med att hennes föräldrar ansåg att utbildning är nyckeln till ett bra liv. Hennes mamma arbetade med ekonomi och hennes pappa är professor i offentlig förvaltning.

– Mina föräldrar gjorde stora uppoffringar, de lämnade sitt land för att vi fem barn skulle få det bättre. I Afrika kostar det pengar att utbilda sig och de flyttade för att pappa skulle få bättre jobb och kunna ge oss så bra utbildning som möjligt.

Så familjen flyttade först till Botswana, sedan vidare till Swaziland och Sydafrika.

– Nu när alla vi syskon utbildat oss, fått bra jobb och byggt jättebra liv har våra föräldrar flyttat tillbaka till Uganda. De är så glada att vara hemma igen.

Caroline gick i mammas fotspår och tog en grundexamen i redovisning vid universitetet i Swaziland och arbetade med ekonomi i tio år.

– Men jag var mycket intresserad av teknik, speciellt IT, och utbildade mig också till IT-tekniker och jobbade som volontär med att lära kvinnor teknik.

Men det var inte oproblematiskt.

– Av mina föräldrar hade jag lärt mig att jag kunde göra allt jag ville i livet, och jag trodde det gällde i arbetslivet också. Men jag märkte att kvinnor som är intresserade av teknik betraktades som ett problem i samhället och jag undrade varför.

Den frågan fick Caroline att så småningom söka på internet för att hitta utbildningar där hon kunde studera varför kvinnor och teknik gjorde män så obekväma.

– Jag skickade ansökningar till många universitet i Storbritannien och USA. Det var inte svårt att komma in men jag fick inga stipendier så jag hade inte råd att

Per-Olof Eliasson
Johan Eklund

PERSONLIGT

Caroline Wamala är lektor i Genusvetenskap vid Karlstads universitet, föreståndare för HumanIT och bland annat ansvarig för delkursen Globalisering, (o)jämlikhet och välfärd. Hon är också redaktionssekreterare för den internationella tidskriften Norma.
Dessutom arbetar hon på Spider med att stödja IKT som verktyg för demokrati i Östafrika.
Sedan augusti 2014 är hon gift och har numera adderat Larsson till sitt namn.

Universitetsläraren utformas enligt journalistiska principer och följer mediebranschens publicitets- och yrkesetiska regler. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, fackförbundet SULF.
Ämnen i artikeln:
Dela:
Debatt och krönikor

Oskar MacGregor

kronikapuff-oskar

Skicka din debattartikel till redaktionen@universitetslararen.se

Senaste numret
Tidningsarkiv