Forskning för framtiden i en av USA:s äldsta skogar

Forskning I bergskedjan Kaskaderna i Oregon ligger H. J. Andrews Experimental Forest. Det är en av USA:s främsta platser för långsiktig ekologisk forskning och en källa till kunskap för hela världen.

”Vi ser nya hot mot den akademiska friheten”

Akademisk frihet Osäkra villkor och styrningen av privata universitet utgör ett allt större hot mot den akademiska friheten i arabvärlden, säger Seteney Shami, chef för Arab Council for the Social Sciences.

Finsk pedagogiksatsning kan spridas till Sverige

Undervisning Svenska universitetslärare kan dra nytta av Finlands satsning på högskolepedagogik. På ett seminarium i Vasa blandas synpunkter från lokala universitetslärare med inlägg från deltagare på distans.

SULF vill lägga särskilt fokus på doktorander

SULF En extrakongress har avskaffat SULF:s sektioner och inrättat en doktorandförening.
– Ungdomen är framtiden för förbundet, säger SULF:s ordförande Mats Ericson.

”Lärarutbildningen inte längre en stridsfråga”

Politik En rejäl ökning av distansutbildningen behövs för att förbättra tillgängligheten till högre utbildning. Det säger minister Matilda Ernkrans i sin första längre intervju med Universitetsläraren.

Nu vässar regeringen lagen om etikprövning

Etik Regeringen föreslår skärpt ansvar och skärpta straff i etikprövningslagen från 1 januari 2020. Men gråzonen kring innovativa metoder i sjukvården består.

Akademiska värderingar krockar med styrsättet

Ledarskap Akademiker hanterar universitetens alltmer näringslivsinspirerade styrning genom att antingen göra tyst motstånd eller utnyttja systemet. Det konstaterar Jo Ese i en ny doktors­avhandling.