Är ökad differentiering rätt medicin för högskolan?

Kvalitet Mer differentiering – mindre byråkrati. Förslagen för höjd kvalitet var många på Akademikernas högskolepolitiska forum i Stockholm den 18 april. Men borde vi snarare oroa oss för Sveriges höga nivå av specialisering?

Forskare digitaliserar industrihistoria

Forskning Hallå där Ingvild Almås, forskare i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet, som deltar i ett projekt för att digitalisera Sveriges historiska industridata.

Fler forskare engageras i samhällets utmaningar

Samverkan Vad kan en kulturgeograf bidra med? Den retoriska frågan ställde Milda Rönn från Humsamverkan i samband med lanseringen av ett nytt processtöd för inkluderande finansiering hos Vinnova den 27 april.

Studieavgifter utgör stor andel av lärosätens intäkter

Student Antalet betalande studenter ökar medan antalet anslagsfinansierade studenter minskar svagt. Flera lärosäten får närmare tio procent av utbildningsintäkterna från betalande. Det framgår i en statistisk analys från UKÄ.

Hot mot fri forskning bekämpas kraftfullt

Akademisk frihet Scholars at Risks kongress i Berlin i slutet av april blev en stark påminnelse om hoten mot den akademiska friheten och en inspirerande kraftsamling för att stå upp för akademiska värden.

Ockupationer och protester vid franska universitet

Utland Polisen har burit ut ockuperande studenter från en rad universitet i Frankrike under våren. Sedan i början av maj deltar också universitetslärare i protesterna mot ett nytt urvalssystem.

Journalistutbildning samarbetar med dagstidning inför valet

Student Hallå där Andreas Mattsson, adjunkt och programansvarig för journalistutbildningen vid Lunds universitet, som inför valet i september inlett ett samarbete med HD-Sydsvenskan där studenterna får arbeta fram material som ska publiceras.

Fredriks Facebook-relaterade forskning fick Säpo på fötter

Forskning Ett tillspetsat pressmeddelande fick Säpo att bevaka Fredrik Erlandssons disputation vid Blekinge tekniska högskola i januari.
– Som tur var visste jag inte att Säpo var där, att disputera är tillräckligt nervöst ändå, säger han.