Metod/Digitalisering
Coronakrisen har gjort att Sveriges lärosäten övergått till digital distansundervisning.
Men hur går man till väga rent praktiskt? Som inspiration och vägledning hittar du här nya och gamla metodartiklar i ämnet digitalisering av högre utbildning.
Digitalisering
I höstas anordnade Universitetskanslersämbetet, UKÄ, Sveriges första stora virtuella konferens – en erfarenhet som blivit än mer eftertraktad med anledning av coronakrisen.
Arbetsmiljö
Stängningen av campus är en helt ny situation för alla lärare.
– Först och främst, prata om det, och ta hjälp av varandra, säger Jennifer Löfgreen, pedagogisk utvecklare vid Lunds universitet.
Digitalisering
Digitala möten skapar inte bara nya möjligheter utan är också nödvändiga för att minska universitetens klimatpåverkan. Men vad kan man göra för att få till den mer sociala dimensionen som fysiska möten har?
Digitalisering
Det behöver inte vara krångligt att göra bra undervisningsvideor, menar Jonas Thorén på KTH. Han har ett antal tumregler som underlättar att komma igång. Utgångspunkten är kvalitet i medieteknik, tillgänglighet och engagemang.
Digitalisering
Genom digitala klassrum samarbetar en kurs vid Högskolan Dalarna med universitet i Finland och Lettland. De digitala gruppdiskussionerna ger perspektiv och lärdomar för både studenter och lärare.
Internationalisering
Internationalisering handlar inte bara om fysisk mobilitet. Med enkla medel kan undervisningen på hemmaplan skapa möten med utländska lärosäten, föreläsare, studenter och perspektiv.
Digitalisering
Många lärosäten lägger nu mer av sin verksamhet digitalt, som konsekvens av coronaviruset. Una Cunningham, professor i språkdidaktik vid Stockholms universitet, tipsar om de icke tidsbundna symposier som hon ordnar på webben varje år.
– De är så enkla att skapa att fler borde göra det, säger hon.