De osynliga forskarna

Osynliga i systemet. Så beskriver flera postdoktorer sin yrkesgrupp inom den svenska akademin, särskilt de som jobbar på stipendier och därmed inte ens finns med i den officiella statistiken. Universitetsläraren kan nu avslöja att var femte postdok försörjer sig på stipendier och därmed saknar tillgång till social­försäkrings­systemen.
Det har skett en stor ökning av postdoktorer det senaste decenniet och de har börjat organisera sig för att göra sina röster hörda.

Var femte postdok finns inte i statistiken

Villkor Varken lärosäten, fackförbund eller tillsynsmyndigheten har ordentlig koll på de mest sårbara postdoktorerna – de på stipendium. Men Universitetsläraren har granskat var de finns och kan också visa på den stora ökningen av anställda internationella postdoktorer.

Postdoktorerna organiserar sig för att göra sina röster hörda

Karriär Hon ville inte bara sitta och gråta över hemska postdokhistorier. Därför startade Sonchita Bagchi Uppsala University Postdoc Association år 2017. Postdoktorer vid fler lärosäten har börjat organisera sig och 2018 bildades en nationell förening för postdoktorer.