Avskedade forskaren i Lund
Forskningsfusk
Den forskare i Lund som avskedats för forskningsfusk får rätt i flera instanser. Nu senast är det Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, NPOF, som friar forskaren och fyra kollegor för oredlighet. Förvaltningsrätten i Malmö har också kommit fram till att bland annat rektor på Lunds universitet var jävig i ärendet.
Forskningsfusk
Lunds universitet får nu kritik av Universitetskanslersämbetet, UKÄ, för hanteringen av det uppmärksammade oredlighetsärende som ledde till avsked av en forskare. Att varken uppge utredarens namn till den anklagade forskaren eller hjälpa forskaren att inhämta yttrande från Etikprövningsnämndens expertgrupp är två av punkterna i kritiken.
Juridik
Lunds universitet trotsar den dom i Arbetsdomstolen, AD, där avskedet av en forskare ogiltigförklarades i april. Det klargör rektor Torbjörn von Schantz en debattartikel samt i sin blogg. I stället väljer universitetet att upplösa anställningsförhållandet till en kostnad på över två miljoner kronor.
Juridik
Avskedet av den kvinnliga forskaren vid Lunds universitet som anklagades för forskningsfusk var ogiltigt. Det slår en enig Arbetsdomstol, AD, fast i en dom från igår. Domen innebär också att forskaren ska ha full lön för tiden som gått sedan hon avskedades samt att hon får ett skadestånd.
Juridik
Den 17 mars börjar förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, om uppsägningen av den forskare vid Lunds universitet som avskedades förra året efter att ha fällts för oredlighet i forskning. Samtidigt har möjligheten att överklaga oredlighet i forskning prövats i flera instanser.
Juridik
SULF stämmer Lunds universitet till Arbetsdomstolen, AD, för avskedet av en forskare som fällts för oredlighet i forskning. SULF anser att arbetsgivaren inte bevisat den oredlighet som ligger till grund för avskedet.
Arbetsmiljö
En forskare vid Lunds universitet hotades till livet efter att ha anmälts för oredlighet i forskning. Universitetet kritiseras av Arbetsmiljöverket för att inte ha rapporterat händelserna omgående.