Forskning Trots förbud mot forskning med syfte att bygga nya reaktorer valde Janne Wallenius att forska om kärnkraft redan 1997. Den senaste tiden har pendeln i stora drag svängt från pessimism till optimism om kärnkraft, vilket även underlättar forskningen.

Han blir ny förbundsdirektör på SULF
SULF Lars Geschwind, professor inom teknikvetenskapens lärande vid KTH, blir ny förbundsdirektör på SULF. Han börjar sin tjänst 1 januari och tar över efter Git Claesson Pipping som har gått i pension.

Lärosätena bildar nätverk för klimatet
Miljö Ett nytt klimatnätverk ska få landets högskolor och universitet att samlas kring hur man kan jobba klimatförbättrande.

Skenande kostnader för el och hyror oroar lärosätena
Finansiering Det ekonomiska läget för lärosätena är osäkert och deras bedömningar sträcker sig från hanterbart till bekymmersamt. Många lärosäten befarar att ökade kostnader för hyror och el kommer att minska resurserna för undervisning och forskning.
Han blir ny rektor vid KTH
Karriär Hallå där Anders Söderholm, generaldirektör på Universitetskanslersämbetet, UKÄ, som 1 december tillträder som rektor för Kungliga tekniska högskolan, KTH.
Flera satsningar på rymden men inte direkt på forskning
Forskning Sverige har satsat på en rymdstrategi, europeiskt rymdsamarbete och på rymdbasen Esrange. Men vid Luleå tekniska universitet efterlyser prefekten mer pengar till själva rymdforskningen.
Korseld av intressen vid lärosätenas rekrytering
Finansiering Anställningsprocessen i akademin består av en härva av motsägelser. Det kan leda till att den som till slut anställs inte är den som verksamheten främst behöver.
Nytt krav på handledarskap problematiskt vid KTH
Debatt Ställer till det för personer som följt tenure track och ansökt om professur
Vill ha förändrat regelverk för donationer till lärosäten
Finansiering Reglerna för hur lärosäten får hantera donationer bör förenklas, enligt en rapport från forskningsstiftelsen Entreprenörsskapsforum.

Gör de digitala mötena bättre och mer levande
Digitalisering Sluta betrakta digitala möten som annorlunda från fysiska möten så blir de både bättre och trevligare, menar Jens Edlund som är docent i talkommunikation vid KTH.