Ovanligt med utländsk bakgrund i lärosätenas ledningsgrupper

Mångfald Bland samtliga akademianställda har 34 procent utländsk bakgrund och inom Sveriges befolkning som helhet 31 procent. Men bland dem som sitter i lärosätenas ledningsgrupper är motsvarande andel 12 procent, visar Universitetslärarens granskning.

Utköp av anställda utan rättslig mall

Finansiering Hur generös arbetsgivaren är vid utköp med avgångsvederlag av anställda varierar mellan lärosätena, visar Universitetslärarens granskning. Några enhetliga regler för vad som gäller vid utköp finns inte.

Öka studentsamarbetet i distansundervisningen

Pedagogik Genom att låta studenterna arbeta samtidigt i gemensamma dokument kan deras samarbete öka och de kan lära mer av varandra. Om detta tipsar Katarina Lindahl vid Högskolan Dalarna.

Utländska studenter åter efter pandemin

Student Den internationella studentmobiliteten har minskat kraftigt under pandemin. Men nu är både utbytesstudenter och betalstudenter på väg tillbaka.

Svårt för lärosätena att upphandla goda villkor

Villkor Kravet på goda arbetsvillkor vid större upphandlingar ses i grunden som positivt av flera lärosäten. Men reglerna anses också vara svåra att tillämpa, enligt en undersökning från Statskontoret.

Stora skillnader i lärosätenas hantering av distanstentor

Etik Att minska risken för fusk vid distanstentor utan att äventyra studenternas integritet. Det är en nöt som lärosätena måste knäcka. I dagsläget skiljer sig hanteringen åt mellan lärosätena, men på ett dialogmöte som nyligen anordnades av UKÄ togs initiativ till ökad nationell samordning.

En tom plånbok

Osäkert om universitetslärare kompenseras för extrajobb

Villkor Universitetslärarna har vänt ut och in på sig för att omställningen till onlineundervisning inte ska drabba studenterna. Men lärarna måste få ersättning eller kompensation för sin insats. Det anser fackliga representanter som Universitetsläraren talat med.